Studier
Serier
Reisebrev

INTERNASJONALT
KONTAKT
FOTBALL365 PÅ FACEBOOK
SPILLERPROFILEN
DAGENS KAMPER
AVSTEMNING
Hvis du kunne velge - hvilken liga ville du sett mest av på TV?
Norsk
Spansk
Tysk
Engelsk
Nederlandsk
Fransk
Italiensk
Svensk
Ingen, jeg liker variasjon av fotball fra de beste nasjonene


- Ut for å bli bedre!Skolen har lang tradisjon når det gjelder å knytte til seg kompetanse fra andre kulturer. Dette skjer blant annet gjennom studier og utveksling av studenter. De videregående skolene med fotballtilbud i Vestfold arrangerer internasjonale turer årlig:

- Vi reiser både til England og Spania, forteller Tor Hansen ved Sandefjord videregående skole.

- Under oppholdet i England, som varer en uke, møter vi klubber til kamp og bruker trenere fra Everton-akademiet til en treningsøkt med elevene våre. I tillegg legger vi inn besøk på Anfield og Old Trafford, sier Tor Hansen og legger til at studieturen til England og Liverpool for elevene på VG2 er årlig.

- VG3 ved skolen vår har en drøy ukes opplegg i Spania, hvor studier av spansk elitefotball og spillerutvikling er i fokus. Vi har et samarbeid med Espanyol, men er også på besøk hos FC Barcelona, ser toppkamper og spiller mot lokale lag. På denne turen kombinerer vi idrett og kultur, forteller Hansen.

- Gode referansepunkter
Knut Lid Wåle er fotballtrener og lærer ved Sandefjord videregående skole. Han har vært med "ut på tur" tre år på rad:

- Jeg må si at de tre årene jeg har vært med har det blitt bare bedre og bedre. Skolen har blitt flinkere og
flinkere til å sy sammen gode opphold. Både sosialt og sportslig.

Og turene til Spania har vært innholdsrike på mange måter:

- Tidligere har vi sett på treninger på akademiet til Espanyol i alle aldre, men på forrige tur fikk vi også se en U19-kamp med Espanyol. Det ga både lærere og elever gode referansepunker. Vi fikk se både hvor gode og dårlige de er innenfor ulike felt. Elevene får et bilde av at de er gode, men at veien opp ikke er uoppnåelig, sier Lid Wåle, som også har møtt spansk motstand med spillere fra toppidrettslinja i Sandefjord:

- Vi spilte kamp mot akademiet til klubbpresidenten i Espanyol. Vi har vel aldri møtt så bra motstand, men vant 2-1. Det viste at vi kan matche lag i enkeltstående kamper, men for oss er referansen viktigst. Hvordan takler våre spillere å møte denne type motstand og hvilke krav stiller det til kvalitet også når vi kommer hjem igjen, sier Lid Wåle og legger til:

- Det er jo også stort for elever å oppleve Barcelona. Vi har vært heldig og sett dem i to kamper, hvor de har vunnet 4-1 og 5-0. Fått ni mål 15 meter fra der vi har sittet. Det er annerledes å se hvor gode de er ”live”. Messi, Eto… du får et inntrykk av tempo og ferdigheter.

Knut Lid Wåle ser betydningen av å reise ut:

- For skolen vår er det viktig læring at våre elever får møte de som virkelig er gode fra forskjellige nasjoner og danne seg et bilde av hva de er gode på.

- Søker topp kvalitet
Re videregående skole reiser også ut for å sette fokus på kvalitet:

- Det er flere grunner til at vi reiser på ut med klassene våre. En av dem er at vi søker gunstig
treningsforhold i en periode hvor det ikke er gunstig her. Det skal være optimale forhold. Naturgress på ypperlige baner. Det er kravet til dit vi skal reise, sier Ragnar Wold ved Re videregående skole og utdyper:

- Vi er ikke interessert i å trene på kunstgress.

Som alle andre videregående skoler i Vestfold kommer elevene fra mange forskjellige klubbhverdager i Vestfold. På turene med skolen har alle samme fokus:

- Under slike turer er elevene 100% dedikert til fotball og kvalitet på øktene. Fokuset er på fotballen. Du har ikke alt det andre rundt. Du kan si at det er en måte å optimalisere treningene på, mener Ragnar Wold og ser at det har en verdi utover selve oppholdet.

- En tur er med på å sette standarden på øktene når du kommer hjem. Under oppholdet får elevene se hvor bra det kan være. I tillegg får de føle på det å være heltids fotballutøver. Vi gjennomfører et program og en syklus som er tilnærmet det å være yrkesspiller når det gjelder trening og hvile.

- En progresjon
Re videregående skole er i Bø i Telemark i tre dager med VG1. Året etter får disse elevene fire dager i Fjerritslev i Danmark og avslutter med en ukes tur til Albir i Spania når de går i 3.klasse.

- Vi er opptatt av både progresjon i forhold til varighet på turene og hvilket trinn de går på. Første klasse drar på tur i Norge i tre dager, 2. klasse er i Norden fire dager, mens 3. klasse drar lenger ut i Europa og er der en uke, sier Ragnar Wold og peker på årsakene til at det er slik:

- Det har både med økonomi og en bevisst holdning til stigning i programmet å gjøre.

Mens andre skoler er opptatt av internasjonale referanser står ikke det øverst på lista til Re:

- Når vi var på tur i år spilte vi en kamp mot et Spansk lag. En kamp er nok, hvis ikke går det ut over treningskvaliteten. Vi er ikke så opptatt av å møte internasjonal motstand at det er et "must". Det kommer av at vi ofte ikke er sikre på hva vi får i forhold til nivå. Vi er opptatt av motstand som matcher oss, sier Ragnar Wold.

Setter av tid til lekser
En uke med fotball fører til at elevene mister undervisning i andre fag. En utfordring som lar seg løse:

- Når vi reiser ut mister elevene undervisning i andre fag. Vi er opptatt av at elevene ikke skal miste for mye og har derfor satt av tid til lekser. Da viser vi i praksis at det er mulig å kombinere skole og fotball mens de er av gårde. Det er viktig for en gruppe spillere som også må ha en del fri for å dra på tur med klubbene, forteller Wold, som også roser turene for det som skjer utenfor banen:

- Det har også et sosialt aspekt. Alle våre fotballelever går ikke i samme klasse, så dette er med på å binde dem ytterligere sammen.

Horten er også opptatt av internasjonal kompetanse:

- Vi reiser ut annen hvert år med elevene på VG2 og VG3 til en ukes tur til Spania. Sist reiste vi sammen med Sandefjord og hadde det samme opplegget som Sandefjord. Sandefjord og Horten hadde også en intern kamp der nede. I november 2010 reiser vi til Spania igjen. Shaun Constable og Håvar Studsrød tar seg av fotballelevene på VG2 og VG3, forteller Bjørg Figved ved Horten videregående skole.

Thor Heyerdahl har hatt lærer på akademi i Brasil og har for tiden en utvekslingselev på sine fotballøkter.

Foto av Knut Lid Wåle: www.framfotball.no
Foto av Ragnar Wold: www.gjengangeren.no

Loading the player...
Administrasjon
Logg inn