Studier
Serier
Reisebrev

INTERNASJONALT
KONTAKT
FOTBALL365 PÅ FACEBOOK
SPILLERPROFILEN
DAGENS KAMPER
AVSTEMNING
Hvis du kunne velge - hvilken liga ville du sett mest av på TV?
Norsk
Spansk
Tysk
Engelsk
Nederlandsk
Fransk
Italiensk
Svensk
Ingen, jeg liker variasjon av fotball fra de beste nasjonene


Utvikler svenske toppspillere!


Foto: op.no

Legenden Henrik Larsson var med å spille klubben opp til øverste nivå i Sverige. Siden den gang har Helsinborgs IF vunnet den hjemlige serien. De har spilt i Champions League. I dag leder Vestfolds Lars Bakkerud arbeidet med å utvikle nye toppspillere i den svenske toppklubben.

- Rollen min innebærer at jeg har hovedansvaret for all aktivitet i aldersgruppen 15 til 19 år, den ”elit forberedende virksomheten” i klubben. Den er lagt opp etter de retningslinjer som er lagt av Helsingborg og som har vært praktisert over tid. Så er det opp til meg å sette mitt personlige pres på det, sier Lars Bakkerud.

- Bakkerud vill spela den fotboll vi vill spela och därför passar han bra in, uttalte Helsingborgs sportsjef Jesper Jansson, til Helsingborgs Dagblad da han ble ansatt.

Helsinborgs IF har en utdanningsplan for ungdommer, HIF-modellen. Klubben har lag i alle klasser, fra 5 år til toppfotball.

- Alle som vil kan melde seg inn i Helsingborg fra de er 5 år, men når de blir 12 år plukker vi ut spillerne vi ønsker å ha med videre. Resten får tilbud om å starte i en samarbeidsklubb eller en annen klubb. Fra 12 år har vi ett lag i hver aldersgruppe opp til 15 år, forteller Bakkerud, som selv spilte toppfotball i Helsingborg.

Individrettet oppfølging
I aldersgruppen Lars Bakkerud jobber med har Helsingsborg to lag. Ett U17-lag for spillere som er 15- og 16 år og ett juniorlag.

- I sesongen 2009 var jeg i tillegg til å være hovedansvarlig for elit-virksomheten også trener for juniorlaget. Det kommer jeg ikke til å være kommende sesong. Da blir det mer individrettet oppfølging av spillere i alderen 17-19 år som er på vei inn på A-laget.

Lagstreninger blir byttet ut med tematreninger for Bakkerud.

- Det vil si treninger for en mindre gruppe spillere, de vi har mest tro på blir prioritert, forteller den tidligere Fram-spilleren.

Det er en målsetting at 70% av spillerne i U-lagstroppen kommer fra ungdomssatsingen.

- Vi ser en tendens til at de fleste som kvalifiserer seg for A-laget har vært i klubben fra de var 12-13 år. Spillere som kommer etter de har blitt 15 år har ikke hatt samme mengde og kvalitet, som spillere som har vært lenger i klubben. Det gjør det vanskeligere for dem. Vi trenere merker at vi må bruke mer tid på det våre kan, sier Bakkerud og peker på skolesamarbeidet som en av nøklene til suksess for de unge spillerne i klubb:

Skole viktig i hverdagen
- Vi har samarbeid med ungdomsskole og har 2 treninger på formiddagen. Vi bestemmer hvilke spillere som får fotballtilbudet på skolen. Vi ser veldig nytten av å samle de i skoletiden, både for kvalitet og det at spillerne får en gradvis endring av mengde. Som gjør at de ikke får sjokk når de kommer på fotballgymnaset, forteller Bakkerud.

Helsinborgs IF har tre trenere som følger opp 20 spillere på ungdomsskole-øktene. I tillegg har klubben treninger på fotballgymnaset, hvor Lars Bakkerud er en av trenerne:

- På fotballgymnaset har vi 20 utespillere og 2 keepere. Disse har tre formiddagstreninger i uka og følges opp av 4-5 trenere på hver trening. Det blir ikke bra nok hvis vi hadde vært færre trenere enn det, mener den tidligere toppspilleren.

I tillegg trener alle lag på ettermiddagen.

Matching på øverste hylle
Helsinborg legger opp til en kvalitativ treningshverdag, men er også opptatt av matchingen lagene får:

- A-laget spiller jo på øverste nivå. U21-laget deltar i U21-serien for toppklubber. Det er flere som ikke er fornøyde med den serien i Sverige, men i sør funker det ok, forteller Bakkerud, som er godt fornøyd med nivået på seriene for junior- og U17-laget.

- På juniornivå er det to landsomfattende serier, med 14 lag i hver. En i sør og en i nord. Etter serien som avsluttes i september spilles et sluttspill, hvor de beste i sør møter de beste i nord. U17-serien blir landsomfattende med tre regioner kommende sesong.

Helsingborg spiller på høyeste nivå i disse seriene. Til sammenligning spilte Halmstad, som deltok på årets JET-cup på Hamar, på nest høyeste nivå i den svenske juniorserien i 2009.

God matching hele året
- Vinterstid matcher vi oss mot danske, hollandske og tyske lag. Plasseringen vår i Sør-Sverige gir oss gode muligheter. Avstanden fra Helsingborg til Hamburg i Tyskland er fire og en halv time med buss. Vi blir invitert til turneringer og har spilt både mot PSV og Ajax. I tillegg har vi et samarbeid med Feyenoord, forteller Bakkerud og legger til:

- For U17- og juniorlaget ønsker vi å reise så mye som mulig egentlig.

En praksis som ikke gjelder for de yngste lagene:

- For de yngste lagene er vi restriktive. Vi ønsker ikke at de reiser ut ofte for å spille. Det kommer av at vi ønsker progresjon, slik at ikke de yngste blir bortskjemte.

Opptatt av enkeltspilleren
På alle nivåer er Helsinborg opptatt av enkeltspilleren

- Vi er 100% opptatt av individuell utvikling. Selvfølgelig får de innspill også rundt det lagtaktiske, men det kommer i andre rekke. Spilleren er i sentrum, sier Bakkerud som er fullt klar over at det er forskjeller innad i Sverige også.

- Andre har annet fokus, men vi er opptatt av at spillerne skal bli de vi skal spille med senere. Vi har ikke noe resultatfokus. Et eksempel på det: Vi ønsker backer som går, da blir det uaktuelt å stå igjen med backene fordi det kan sikre at vi vinner kampen.

- Er det trenere hos oss som gjør det, må vi inn å korrigere. Det er praksis som gjelder for alle lag helt ned i barnefotballen, forteller Bakkerud.

Et annet eksempel er:

- Har vi spillere som spiller kamp på U21-laget en uke, tar vi ikke de med på juniorkamp i tillegg samme uke. Selv om kanskje kampen ville blitt vunnet med dem. Vi ønsker som alle andre klubber å gå til sluttspill, men det er for å få flest mulig gode kamper. Ikke vinne kampene kun for å vinne.

Utvikler ulike typer
Som alle andre toppklubber er Helsingborg også opptatt av å utvikle ulike typer spillere.

- Vi er opptatt av spisskompetanse. Vi søker spillere med bra spilleforståelse. Oppfattelsen av spillet og teknikken er det viktigste. Nå i det siste har vi også sett at ”speed” blir et viktig element. Vi ser etter spillere som har tempo.

Lars Bakkerud har også satt sitt preg på hvordan innlæringen av fotballferdigheter skal skje.

- Vi har kanskje vært litt for generelle i innlæringen av teknikk tidligere. Nå har vi individbasert trening som er rollebestemt teknikk eller ”posisjonsanpassad” individtrening som det kalles her, avslutter Lars Bakkerud, og fortsetter sitt arbeid med å utvikle toppspillere i Sverige.

FAKTA – Lars Bakkerud
Lars Bakkerud er fra Larvik. Han spilte for flere klubber både i inn- og utland, blant annet svenske Helsingborg, greske Panionios og Hønefoss BK. Tidligere i karrieren spilte han for Fram Larvik.

Lars Bakkerud er mest kjent for sin tid i SK Brann hvor han spilte fra 1992 til 1998. Han var en av de viktigste spillerne på Brann på 1990-tallet. I dag jobber den slepne midtbanespilleren for Helsingborg i Sverige. Der har han ansvaret for ”Tips Elit-virksomheten”.


FAKTA - ”Tips Elit-virksomheten” i Helsingborg:

Målsettinger:

- Gjennom kvalitativ trening og matching av velutdannede ledere se til at så mange som mulig kan nå klubbens A-lagstropp. Målsettingen er en til to spillere hver år.

- Gjennom en profesjonell satsing på U-troppen forberede og forme spilleren før det siste steget opp til A-troppen.

- Å ha spillere på hvert guttelandslag.

- Å gi spilleren mulighet til internasjonal matching hvert år.

Artikkelen med Lars Bakkerud er en del av spiller- og trenerutviklingsserien "Fotballkultur". Her finner du de ulike delene i serien så langt.

Del 1: Internasjonale referanser

Artikkelen ”Ut for å bli bedre” og
bloggen ”Det handler om kultur”

Del 2: Matching
Artikkelen "Utvikler svenske toppspillere" og bloggen "- Liker en god match"

Del 3: Kommer 9. desember
Del 4: Kommer 16. desember
Del 5: Kommer 21. desember

Her finner du fjorårets serie.

Loading the player...
Administrasjon
Logg inn