Studier
Serier
Reisebrev

INTERNASJONALT
KONTAKT
FOTBALL365 PÅ FACEBOOK
SPILLERPROFILEN
DAGENS KAMPER
AVSTEMNING
Hvis du kunne velge - hvilken liga ville du sett mest av på TV?
Norsk
Spansk
Tysk
Engelsk
Nederlandsk
Fransk
Italiensk
Svensk
Ingen, jeg liker variasjon av fotball fra de beste nasjonene


- Vil ha mer coaching i spill!Den tidligere Sandefjord Fotball-treneren, Bo Augustsson, har jobbet i sju land. Etter to og et halvt år har han sagt farvel til Finland for denne gang.

Bo Augustsson ble kjent for Vestfold-fotballen da han var spillerutvikler i Sandefjord Fotball. I tillegg til hadde han også samlinger for Vestfold Fotballkrets. De siste årene har ungdommer i Finland nytt godt av trenerkapasiteten:

- Jeg har vært i Finland i to og en halvt år. Under den perioden har jeg jobbet som Head of youth development i TPS, forteller Augustsson, som har hatt ansvar for all utvikling på alle lag utenom seniorlaget i toppklubben.

Finland er det sjuende landet den sympatiske svensken har jobbet i. Fra før inneholdt CV´en oppdrag i Sverige, Norge, USA, Nederland, Qatar og Forenede arabiske emirater. Svensken vet litt om fotballkultur og hvordan den preger utviklingsarbeidet. Også i Finland:

- Finnene er mer tilbaketrukne. De har helt annen fremtoning enn i andre nasjoner jeg har vært. Jeg opplever at det er mangel på konkurransementalitet. En mangel på vinnerkultur, sier Bo Augustsson og legger til:

- Jeg speiler ikke hele Finland i det jeg sier. Men jeg speiler det området jeg har bodd i og det jeg har opplevd i perioden jeg har vært her.

På UEFA´s country ranking for 2011 ligger Finland på en 31. plass. På sammenstilling av rankinglister for G17 og G19-landslag ligger Finland på en 31. plass for 2010/2011-sesongen. Norge ligger på henholdsvis 22. og 17. plass.

Ser ikke nok fotball

Det begynner å bli en stund siden Jari Litmanen herjet i Europa. Landslaget har aldri vunnet noe. De har aldri kvalifisert seg for verken EM eller VM. Det gir konsekvenser:

- Mange unge fotballspillere ser ikke fotball på TV. De spiller data i stedet og ender opp med å få for lite ”understanding” og mangel på forbilder. Norge er nær England og har en mengde med forbilder å ta av. Sverige har Zlatan, men i Finland opplever jeg ikke at de har sterke forbilder, forteller Augustsson, som alltid har vært opptatt av det som skjer på feltet:

- I løpet av perioden min her har jeg ikke plukket opp noen tydelige kjennetegn på feltet for den finske fotballen. Man kikker gjerne til Sverige og andre steder i Europa for impulser. Man har hatt trykk på det fysiske og taktiske, mens nå har jeg et inntrykk av at man har trykk på det tekniske. Men det er ikke tydelig, slik jeg opplevde i Nederland.

Vil påvirke tidligere
Selv vil Bo Augustsson påvirke spillerne og valgene deres på banen i ung alder:

- Jeg vil jobbe med teknikken og valget under spill. Det er lett å tro at barn har en spillforståelse, men den må utvikles. Vi må coache mer i spill og gi spillerne erfaring gjennom spillsituasjoner. Det er først når man omsetter funksjonell teknikk i ferdigheter at det gjør en forskjell, mener svensken, som mener det finnes potensiale i organiseringen av barnefotballen i Finland.

- Hvis spillerne har uflaks får de ikke det med seg viktig påvirkning i alderen 9-12 år sånn det er nå. Det er tilfeldig hvilket miljø de utvikles i og konsekvensen av det kan være at spillerne ikke får nok påvirkning i spill når de er rundt 10 år og dermed får dårligere forutsetninger for å nå sin topp, mener Bo Augustsson, som merker at fotball ikke er ”alt” i Finland:

- Hvis jeg skal sammenligne med en 12-åring i England er for eksempel passion og engasjementet større hos spilleren der. Fotball er ikke viktigst i Finland. Det er tydelig at skolen er viktigere enn fotball. Det er jo slik man ønsker det skal være, men det sier noe om drivkraften til spillerne.

Nye utfordringer
Nå er Bo Augustsson er klar for nye utfordringer:

- Jeg har hatt det kjempebra her i Finland, men det sportslige, presset og trykket er større andre steder .

På Djurgårdens hjemmeside skrives det at avtale ikke er klar, men at klubben i 2010 ønsker å satse ytterligere på individuell utvikling. I den sportslige organisasjon blir det nå etablert en enhet for individuell utvikling. Bo Augustsson er tiltenkt rollen som ansvarlig. Enheten vil være helt frittstående og skal arbeide med både A-lag og med de eldre ungdomslagene.

I tilegg til individuell trening kommer Bo til å være ansvarlig for den individuelle oppfølgingen som kommer til å gjøres med spillere i A-laget og de eldre ungdomslagene.

Artikkelen med Bo Augustsson er en del av spiller- og trenerutviklingsserien "Fotballkultur". Her finner du de ulike delene i serien så langt.

Del 1:
Artikkelen ”Ut for å bli bedre” og bloggen ”Det handler om kultur”

Del 2: Artikkelen "Utvikler svenske toppspillere" og bloggen "- Liker en god match"

Del 3: Artikkelen "- Vil ha mer coaching i spill!" og bloggen "Når har vi trening?"

Del 4: Kommer 16. desember
Del 5: Kommer 21. desember

Her finner du fjorårets serie.
Loading the player...
Administrasjon
Logg inn